“Ons bedrijf voelt als een familie”, “Wij creëren een warme plaats voor onze werknemers” of “binnen onze onderneming werken we met een sterke eenheid”. Het zijn krachttermen die ondernemers er vaak uit gooien. Dat is niet zo gek, want het is vaak de oprechte ervaring van de ondernemer zelf.
Toch is het goed om eens verder te kijken dan je eigen perspectief. Want wat voor jou, als ondernemer, voelt als een warme, familie-achtige, omgeving vol eenheid, kan voor medewerkers een heel andere ervaring zijn.

Wanneer je jouw medewerkers gaat stimuleren en vrijheid geeft om met eigen creativiteit te komen, ontplooien nieuwe talenten zich.

Van je eigen perspectief naar dat van een ander
Het is goed om te beseffen dat een gemiddelde ondernemer dezelfde inzet, betrokkenheid, flexibiliteit, creativiteit en prioriteit en loyaliteit verwacht van zijn medewerkers.
Wat een ondernemer vaak uit het oog verliest, is dat er voor de medewerker heel andere motivaties spelen. Zo accepteert een medewerker deze ‘vorm van familiewerken’ omdat het een veilig gevoel geeft. Je hoort bij de groep, je houdt je baas te vriend. Deze motivaties zorgen ervoor dat medewerkers bereid zijn om in de maat van de ondernemer mee te lopen. Vergeet het perspectief van je medewerker niet, want wanneer je hun echte motivaties ontdekt, kan je samen werken naar een grotere, oprechte betrokkenheid en loyaliteit.

Werken vanuit de medewerker
Er is een groot verschil tussen werken met je medewerker, en werken vanuit je medewerker. Bovenstaand beschreven situatie, de meest voorkomende, is werken met je medewerkers. Zij werken en lopen mee in jouw plannen en uitvoering.

Er is een groot verschil tussen werken met je medewerker, en werken vanuit je medewerker.

Wanneer je leert werken vanuit je medewerker, boor je zijn of haar creativiteit, betrokkenheid en focus aan. Maak gebruik van de talenten die je medewerkers hebben. Dit doe je door niet alles van bovenaf te bepalen en besturen, maar door van bovenaf te stimuleren. Wanneer je jouw medewerkers gaat stimuleren en vrijheid geeft om met eigen creativiteit te komen, ontplooien nieuwe talenten zich. Door te werken vanuit je medewerker creëer je ondernemend werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: