Spreken we dezelfde taal?

Je hebt die afspraak toch duidelijk gemaakt? Toch heb je het idee dat hij niet op de juiste manier wordt nagekomen. Die instructies waren toch helder geformuleerd? Die presentatie lijkt totaal niet op wat je ervan had verwacht. Je hebt het belang van die afspraak toch overgebracht? Waarom is je medewerker dan niet zo goed voorbereid als je zelf had gedaan?
Het zijn voor iedere ondernemer herkenbare momenten van frustratie. Het zorgt ervoor dat je je alleen voelt staan in je visie en onderneming. Toch is het vaker een kwestie van interne communicatie dan motivatie. In de meeste gevallen bedoelt de medewerker het goed, maar was er sprake van ruis op de lijn.

Het belang van terugkoppeling
Jij als ondernemer, moet je er bewust van zijn dat je spreekt vanuit een andere motivatie en achtergrond als je werknemer. Dit kan ervoor zorgen dat je niet altijd dezelfde taal spreekt. Wat jij logisch vindt, is belangrijk om duidelijk te benoemen. Wat jij vanzelfsprekend acht, is van groot belang in de communicatie.

Een klein moment van terugkoppeling zorgt voor een grote verbetering van de interne communicatie.

Daarom is terugkoppeling een belangrijk facet van interne communicatie. Jij spreekt de taal van een ondernemer. Je probeert jouw boodschap over te brengen in de taal van je medewerkers. Sluit deze communicatie af door terugkoppeling te vragen. Vraag aan het eind van een gesprek eens: “wat denk je nu dat ik van je verwacht”? of “zou je in een paar zinnen kunnen verwoorden wat ik je net heb verteld”.
Op die manier weet jij of je dezelfde taal heb gesproken en voorkom je teleurstellingen van beide kanten. Je medewerker komt niet in de positie dat hij of zij ontzettend hard heeft gewerkt maar de opdracht niet goed uitvoert. Jij komt niet in de situatie dat je teleurgesteld wordt door het werk van een medewerker die het goed bedoelde maar niet goed begreep.
Een klein moment van terugkoppeling zorgt voor een grote verbetering van de interne communicatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: