Verschillende belangen
Het maakt niet uit welke teamsport je bekijkt, je komt het overal tegen. Een groep sporters die allemaal verschillende belangen hebben, maar toch uitstekend met elkaar kunnen samenspelen. De spelers hebben verschillende achtergronden, ervaringen en talenten. Ze hebben ook nog eens een andere focus en denkwijze. Toch is een goede coach in staat om van een samengebracht aantal spelers een echt team te maken. Niet voor niets noemen ze de coach in Engeland “de manager”…

Verschillen benutten
Het is voor een manager van een sportteam de uitdaging om de mensen op de juiste plaats te zetten. Waarom? Omdat iedereen verschillende kwaliteiten en belangen heeft. Daar moet je een plaats in je team voor zoeken. Zo is het ook in je onderneming. Die jonge carrièretijger heeft hele andere belangen dan de ervaren medewerker die nog twee jaar moet werken tot zijn pensioen. Naast de verschillende talenten die iedereen heeft, spelen er ook verschillende belangen. Waar de één erop uit is om te groeien en promotie af te dwingen, is de ander gebaat bij zekerheid, rust en het helpen van minder ervaren collega’s.

Een doel dat eigen belangen overstijgt zorgt voor een eenheid die niet stuk te krijgen is

De taak van een manager hierin? Zorg dat je de belangen van je medewerkers kent, begrijpt en daarop inspeelt. Zo creëer je een team van mensen met verschillende belangen.

Één doel
Het is interessant wat een overstijgend doel doet met verschillende belangen. Hoe dichter een sportteam bij de titel komt, hoe meer de (eigen) verschillende belangen naar de achtergrond verdwijnen. Een doel dat eigen belangen overstijgt zorgt voor een eenheid die niet stuk te krijgen is. Het zorgt ervoor dat de teamleden hun eigen belang aan de kant kunnen zetten, de egocentrische blik plaats maakt voor een kijk op het overstijgende geheel. En als manager kan je dan zelfs de uitdaging aangaan om de belangen van de teamleden in te zetten om dat gezamenlijke doel te behalen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: